Woza Moya is een inkomen genererend project van het Hillcrest Aids Centre.

Woza Moya betekent ‘Kom verandering of Kom Heilige Geest’ (IsiZulu taal).

Woza Moya”s missie is creativiteit ontwikkelen met kwalitatief handwerk gemaakt door mensen in nood wat economische kracht geeft. Woza Moya is begonnen in 2002 met 5 handwerksters die AIDS spelden maakten voor een lokale kerk. Nu in 2017 zijn er 350 handwerksters die gesteund worden door het Woza Moya project. Mensen die leven met HIV en ondersteuning krijgen van andere projecten van het Hillcrest Aids Centre, zoals de Respite Unit, het voorlichting en preventie project, en het thuiszorg project worden doorgestuurd naar het Woza Moya projct. Als de mannen en vrouwen verbonden zijn met Woza Moya, worden ze getraind in een ambacht, meestal is dat kralenwerk en naaiwerk. De handwerkers zijn meest vrouwen. Ze zijn vaak de enige kostwinner in de familie, die voor het eerst een bankrekening hebben geopend en hun eerst verdiende geld gestort krijgen van Woza Moya.

Tijdens het werken met de mensen thuis en in de dorpen werd in de loop van de tijd duidelijk dat de mensen als eerste in hun basisbehoeftes moesten worden voorzien. Gewoon zorgen voor eten op tafel. Mensen die leven met HIV krijgen sneller Aids door ondervoeding en armoede. Om dit te voorkomen zijn inkomen genererende projecten opgestart. Doel hiervan is om mensen zo snel mogelijk zelf geld te laten verdienen..

Elke week komen de handwerkers naar het Hillcrest Aids Centre om hun handwerk te verkopen aan Woza Moya , zoals kralenwerk, houtwerk, draadwerk en haakwerk. Om hun handwerk te verkopen aan Woza Moya worden de handwerkers krijgen de vrouwen zelfvertrouwen, ontwikkelen ze zichzelf en onderhouden ze zichzelf. We ervaren dat financiële veiligheid de handwerkers kracht, zelfvertrouwen en hoop voor de toekomst geeft Daardoor nemen ze verantwoordelijkheid voor hun ziekte en vechten ze om gezond te blijven Woza Moya is toegewijd aan zowel hun handwerkers als hun klanten. Woza Moya zorgt dat er producten gekocht worden van hoge kwaliteit en blijft trainingen geven om de kwaliteit van het handwerk goed te houden en de handwerkers trots op zichzelf kunnen zijn. Woza Moya spoort de handwerkers aan om zo veel mogelijk te komen met nieuwe creatieve ideeen, ze spoort de handwerkers ook aan om zelf met prijzen te komen. Woza Moya heeft een speciale band met elke handwerker en zorgt voor ieder individueel. De verkoop van hun handwerk is de enige bron van inkomsten voor 95% van de 350 handwerkers. Elk product gekocht bij ons heeft al geholpen om te ontwikkelen, te inspireren en hoop te geven aan hun familie in nood.

Doelstellingen van het WOZA MOYA project zijn:

Ervoor zorgen dat mensen die leven met HIV/Aids meer controle krijgen over hun levenssituatie en gezondheid. Mensen die leven met HIV/Aids en naaste betrokkenen worden begeleid en ondersteund om economisch zelfvoorzienend te worden. Hierdoor wordt hun menswaardigheid versterkt en groeit hun zelfrespect. Op deze manier krijgen mensen meer grip op hun leven en beslissingen over hun gezondheid en toekomst. Ook geeft het hun familie hoop op een toekomst, hoe gering ook.