Francisca Mbele

Francisca Mbele is een 73 jaar oude gogo (gogo=zulu voor grootmoeder). Ze maakt Little Travellers. Van de 10 kinderen, die ze tot volwassenen heeft op laten groeien is er nog maar één in leven. Zij zorgt voor haar vijf kleinkinderen in de leeftijd van 6 tot 20 jaar.

Francisca werkt nu zes jaar met kralen. Ze heeft het geleerd in het Hillcrest Aids Centre. Ze kwam naar het Aids Centre toen één van haar kleindochters erg ziek werd. Ze verteld, dat Paula (leider van het Woza Moya project) haar geleerd heeft met kralen te werken. Daarvoor werkte ze niet met kralen. Ze kreeg een bril van het Aids Centre en daardoor kan ze beter zien en sneller werken. Als iemand haar thee brengt kan ze 20 Travellers op een dag maken.

Gogo Francisca is blij dat ze deel uitmaakt van het Woza Moya project. Voordat ze dit werk deed had ze geen schoenen. Ze was bang om naar buiten te gaan. Bang om uitgelachen te worden. Ze had helemaal niks, geen kleren, geen eten.

Door de Little Travellers te maken verdient Gogo Francisca geld en kan ze eten, kleding en lakens kopen. Als we haar vragen wat de Little Travellers betekenen voor haar zegt ze “ God heeft mij geholpen, hij heeft ervoor gezorgd dat ik deze Travellers maak en hij zorgt voor mij.”

Gogo Francisca krijgt naast het inkomensproject wekelijks een voedselpakket van het Aids Centre. Haar dankbaarheid ondanks haar tegenspoed is inspirerend. Ze is nu gelukkig, zegt ze.

Joyce Mtethwa

Joyce Mtethwa is 53 jaar oud. Haar familie, bestaat uit haar man, twee zonen, twee kleinzonen, twee kleindochters en haar nicht. Joyce werkt drie jaar met kralen en zo lang maakt ze ook Little Travellers. Ze kan één Little Traveller per uur maken. Ze heeft heel veel plezier in het maken van de Little Travellers.

Het heeft haar leven veranderd. Zij is de kostwinner van de familie en dat had een positief effect op iedereen in de familie. Er was altijd heel veel stress. Nu ze weten we dat er elke week inkomen binnenkomt, is er veel minder stress. Ze kan nu eten en kleding kopen en meubels op krediet.

Ze maakt de rasta travellers en de sangoma travellers. Als ze geen travellers maakt, gaat ze naar de kerk of ze heelt mensen.