Nokathula Phewa

Nokathula is geboren in Luganda in Kwa Dengezi in 1970. Ze is zonder ouders opgegroeid. Haar moeder was een alcoholiste en heeft veel kinderen achtergelaten die voor zichzelf moesten zorgen. Ze heeft haar vader nooit gekend. Nokathula werd opgevangen door een aardige buurvrouw. Deze vrouw Ntombi Mbambo was een handwerkster en Nokathula keek terwijl ze met de kralen bezig was. Toen Nokathula 12 jaar oud was, vroeg ze Ntombi het haar te leren en begon ze ook kralenwerk te maken, waardoor ze geld had om naar school te kunnen gaan en het gemis aan haar familie opvulde.

Ze trouwde en verhuisde naar Embo, maar het was moeilijk in haar huwelijk. Haar man dronk veel en mishandelde haar. Ze begon weer met kralen te werken toen ze Dru, een verpleegster van Het Hillcrest Aids Centre ontmoette, die haar vroeg of ze mee wilde doen met de groep vrouwen die met kralen werken. Dit was de eerste pioniersgroep in het centrum en Nokathula was een van de negen vrouwen die meedeed. Het Woza Moya project heeft haar erg geholpen, omdat het haar dit jaar is gelukt een eigen huis met twee kamers te bouwen. Ze heeft nu meubels die ze nooit had gedacht te bezitten. Ze zorgt voor haar drie kinderen en haar man die werkeloos is en agressief.

Nokathula houdt van haar kralenwerk, haar hele leven heeft ze geen werk gehad. Ze heeft haar leven opgebouwd door haar kralenwerk. Ze vind het werken met kralen soms moeilijk, omdat ze arthritis aan haar handen heeft. Nokathula inspireert ons, doordat ze zich door moeilijke omstandigheden heeft geworsteld en zich ontwikkeld heeft tot een waar kunstenares. Ze ontwerpt en maakt elke week nieuwe sieraden en heeft een prachtig, uitzonderlijk gebruik van kleuren. Haar bekendheid verspreidt zich. We zijn blij dat Nokathula bij ons is.