Gogo Francisca

Francisca Mbele is een 73 jaar oude gogo (gogo=zulu voor grootmoeder). Ze maakt Little Travellers. Van de 10 kinderen, die ze tot volwassenen heeft op laten groeien is er nog maar één in leven. Zij zorgt voor haar vijf kleinkinderen in de leeftijd van 6 tot 20 jaar.

Francisca werkt nu zes jaar met kralen. Ze heeft het geleerd in het Hillcrest Aids Centre. Ze kwam naar het Aids Centre toen één van haar kleindochters erg ziek werd. Ze verteld, dat Paula (leider van het Woza Moya project) haar geleerd heeft met kralen te werken. Daarvoor werkte ze niet met kralen. Ze kreeg een bril van het Aids Centre en daardoor kan ze beter zien en sneller werken. Als iemand haar thee brengt kan ze 20 Travellers op een dag maken.

Gogo Francisca is blij dat ze deel uitmaakt van het Woza Moya project. Voordat ze dit werk deed had ze geen schoenen. Ze was bang om naar buiten te gaan. Bang om uitgelachen te worden. Ze had helemaal niks, geen kleren, geen eten.

Door de Little Travellers te maken verdient Gogo Francisca geld en kan ze eten, kleding en lakens kopen. Als we haar vragen wat de Little Travellers betekenen voor haar zegt ze “ God heeft mij geholpen, hij heeft ervoor gezorgd dat ik deze Travellers maak en hij zorgt voor mij.”

Gogo Francisca krijgt naast het inkomensproject wekelijks een voedselpakket van het Aids Centre. Haar dankbaarheid ondanks haar tegenspoed is inspirerend. Ze is nu gelukkig, zegt ze.